Mitä multaa valitsisin

Tässä minun muistilistani

Kasvualusta, maa, on kaiken viljelyn perusta. Jotta saataisiin hyvinvoivia kasvupaikallaan viihtyviä kasveja, tarvitaan kyseisille kasveille juuri oikeanlaista kasvualustaa. Mitä kasvualustaa sitten kannattaa valita? Se riippuu siitä minkälainen olemassa oleva pohjamaa paikalla on sekä siitä mitä kasveja paikalla halutaan kasvattaa.

Havu- ja rodomulta (happaman maan kasveille)

Havu- ja rodomulta sopii kasveille, joille maan pH pitää olla alhaisempi. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi erilaiset havupuut ja -pensaat, alppiruusut, atsaleat, pensasmustikat sekä hortensiat.

Kesäkukkamulta

Kesäkukkamullat sisältävät tavallisen peruslannoituksen lisäksi pitkävaikutteisia lannoiteita sekä kastelukiteitä. Lannoitteet auttavat kukkia pysymään kauniina koko sesongin ajan ja kosteutta pidättävät kastelukiteet pitävät mullan pidempään kosteana.

Puutarhamulta

Puutarhamulta on perusmulta koko puutarhalle. Sen koostumus vaihtelee valmistajasta riippuen. Toisissa mullissa on enemmän hiekkaa ja toisissa vähemmän. Perustana näissä on yleensä erilaisia turpeita. Lisäksi ne sisältävät lannoitteita (kivennäislannoitteita tai luonnonlannoitteita). Kaikilla on omat suosikkimultansa.

Turvemulta

Turvemulta on hyvä perusmulta koko puutarhalle. Kuten nimestä arvaakin sisältää se suurimmaksi osaksi turvetta. Turvemultiakin on hieman erilaisia, lannoitettua ja lannoittamatonta kasvuturvetta ja puutarhaturvetta. Osan puutarhamullistakin voi laskea turvemullaksi.

Erikoismullista ja turpeesta

Edellä olevien suurempien ja tavallisten multalaatujen lisäksi on myös paljon erilaisia erikoismultia. Multia löytyy niin pelargoneille, tomaateille, ruusuille kuin perennoillekin. Kaikissa näissä erikoismullissa on mullan koostumus sekä lannoitteet optimoitu juuri kyseisen kasvin vaatimuksia varten. Ne on suunniteltu antamaan kasville kaikkein parhaimmat mahdollisuudet hyvään kasvuun ja kukoistukseen.

Koska turpeen käytöstä keskustellaan paljon, ovat multavalmistajat haluneet etsiä sille myös korvaavia vaihtoehtoja. Näitä vaihtoehtoja testataan parhaillaan ja osa on jo käytössä valmiina tuotteina. Meiltäkin löytyy esimerkiksi rahkasammalpohjaista kasvualustaa. Se on ilmavaa, pitää kosteutta pidempään eikä sisällä lainkaan turvetta.

Cassandra kastelee kukkia säännöllisesti
Kaikista tärkeintä on kuitenkin muistaa kastella!