Äppelträd skyddad mot hare och rhododendron med solskydd.

Skydda din trädgård för vårens sol och gnagare

Vårvintern i trädgården, då dagarna blir längre och solen börjar titta fram mer och mer. Det börjar klia i fingrarna, vad ska odlas inkommande odlingssäsong? Medan planeringen av kommande säsong är i full gång, får du ännu vänta lite på att genomföra planerna. Men det finns några viktiga saker att göra i trädgården nu. Då vårsolen börjar lysa starkare men marken ännu är kall, frusen, finns det en stor risk för att städsegröna växter bränns. De kan drabbas av så kallad tjältorka, då solen värmer och torkar ut de gröna växtdelarna samtidigt som jorden är kall och rotsystemet sover.

Äppelträd skyddad mot hare.
Äppelträd skyddad med band.
Rhododendron med solskydd av säckväv.
Rhododendron skyddad med säckväv.

Bladväxter

Gröna blad har klyvöppningar genom var de andas och avdunstar vatten. De städsegröna växterna stänger dessa klyvöppningar under vintern när det är kallt, men solens varma strålar på våren väcker dem till liv igen. Om marken fortfarande är frusen kommer inte växten åt att suga upp ny vätska, vilket leder till att bladen torkar och bränns. Denna skada märks ofta först senare då växten annars skulle börjat växa och det redan är för sent. Därför är det viktigt att agera förebyggande.

De mest utsatta växterna är rododendron och nyplanterade tujor, som har grunda rötter och mycket gröna växtdelar. De torkar därför snabbt.

Andra växter som kan vara bra att täcka är känsliga växter som en del klematisar, rosor, aprikos- och persikoträd, så de inte lockas att vakna för tidigt och sedan fryser.

Du kan täcka in dem med till exempel:

 • säckväv
 • avhuggna grankvistar
 • skuggväv

Materialet som används får inte vara för tätt, då kan de täckta plantorna mögla. Det bästa är ett luftigt material som skuggar växten från solen, men inte ger upphov till extra värme så att växten på grund av det vaknar för tidigt.

Står plantorna skyddat, i naturlig skugga, behöver du inte täcka in dem.

Harar och andra gnagare

En annan viktig sak att tänka på under tidiga våren är alla fruktträd. Hararna brukar vara extra ivriga på att gnaga på äppelträden tidigt på våren då gräset ännu inte har börjat växa. Är det fortfarande mycket snö kan det vara av extra stor vikt att kolla så stammarna är skyddade. Kanske har du satt upp ett bra nät runt stammarna under planteringen förra året, men med 50 cm snö på kommer haren mycket högre upp, och skyddet behöver ökas.

Vårvintern i trädgården – har du kollat detta?

 • Solskydd för städsegröna växter
  • Kom ihåg att ta av skyddet då marken tinat
 • Skydd mot gnagare och hjortar
  • Höj upp skyddet om det är mycket snö
  • Du kan även använda avskräckande medel som t.ex. TricoGarden och Harskräck